از زمان فراگیری بازی های کامپیوتری، هارد دیسک ها همواره یکی از مهمترین و تاثیرگذار ترین قطعات سخت افزاری در سیستم های گیمینگ بوده اند. اگر شما یکی از گیمر های حرفه ای باشید، قطعا نام گونه های مختلف هارد دیسک یعنی SSD ، HDD و NVME را شنیده اید. اما آیا تفاوت این هارد دیسک ها را میدانید؟! در این مقاله به بررسی جامع تاثیر هارد دیسک در سیستم های گیمینگ، ویژگی های هاردهای HDD ، SSD و NVME ، راهنمای انتخاب هارد دیسک برای گیمرها و … پرداخته ایم.
مروری بر تاریخچه هارد دیسک ها و تفاوت آنها
از زمان ابداع هارد دیسک های اولیه در دهه 1950 تا کنون، این قطعه کلیدی سیستم های کامپیوتری تحولات و تغییرات بسیاری را تجربه کرده است. اولین هارد دیسک های HDD توسط کمپانی IBM معرفی شدند. این هارد دیسک ها تنها چند مگابایت ظرفیت داشتند و اندازه آنها به اندازه ای بزرگ بود که پیش از این تصورش را نمیتواستید بکنید. تا چند سال هارد دیسک ها تنها برای دیتاسنتر ها و ادارات بزرگ قابل استفاده بود.با گذشت زمان و پیشرفت فناوری ها، به تدریج اندازه هارد دیسک ها کوچک شدند و ظرفیت آنها افزایش یافت.
تا قبل از دهه 80 میلادی، استفاده از هارد دیسک ها به دلیل سایز بزرگ در کامپیوترهای کوچک امکان پذیر نبود. سرانجام در سال 1980 شرکت سیگیت اقدام به ساخت اولین هارد دیسک 5.25 اینچی با ظرفیت 5 مگابایت نمود. این نوع هارد دیسک ها پیشرفت بزرگی در تکنولوژی ذخیره سازی اطلاعات بود و برای اولین بار امکان استفاده از هارد دیسک های داخلی در کامپیوترهای خانگی را امکان پذیر نمود.
سپس، انقلابی در حافظههای ذخیرهسازی با ظهور SSDها (Solid State Drives) رخ داد. این دستگاههای بدون قطعات متحرک که از حافظههای فلش استفاده میکنند، بسیار سریعتر از HDDها هستند و به دلیل نداشتن اجزاء مکانیکی، دارای امکانات امنیتی بهتر و دوام بیشتری هستند. در آخرین مرحله از این تحول، NVMe (Non-Volatile Memory Express) به میدان آمد. NVMe یک استاندارد انتقال دادهها است که برای استفاده بهینه از SSDهای پیوسته به درگاههای PCIe طراحی شده است. این فناوری با پیکربندی مخصوص خود، از پتانسیل کامل SSDهایی که به پورتهای SATA متصل میشوند فراتر رفته و سرعتهایی به مراتب بالاتر را ارائه داده است.
همچنین مطالعه کنید: “بازیابی فایل های مموری کارت امکان پذیر است؟!”
تفاوتهای اصلی بین این دستگاهها نه تنها در سرعت و ظرفیت ذخیرهسازیشان است بلکه در ابعاد فیزیکی، مصرف انرژی و تاثیر آنها بر عملکرد سیستم نیز متمایز هستند. HDDها مقرونبهصرفهتر هستند و برای ذخیره حجم زیادی از دادهها مناسبترند، در حالی که SSDها و NVMe ها به دلیل سرعتی که ارائه میدهند، بیشتر برای کاربردهایی که به پاسخ سریعتری نیاز دارند، توصیه میشوند.
هارد دیسک HDD قدیمی اما قابل اعتماد
هارد های HDD، به عنوان پایه اصلی درایو های ذخیره سازی کامپیوتر ، سابقه ای طولانی و درخشان دارند. با وجود اینکه نسل جدید هارد دیسک های SSD و NVME با سرعت بیشتر در اختیار کاربران قرار گرفته اند، اما همچنان اغلب کاربران از دیسک های سخت HDD در کامپیوتر های خود استفاده میکنند. این موضوع در خصوص سیستم های گیمینگ نیز صدق میکند . علت این امر نیز قیمت پایین تر HDD نسبت به گونه های جدیدتر هارد دیسک و همچنین ظرفیت بالاتر این نوع از هارد دیسک ها است. به طور کلی هارد دیسک های HDD برای افرادی که قصد ذخیره سازی حجم زیادی از اطلاعات، نرم افزار یا بازی ها را دارند پیشنهاد میشود.
هارد دیسک های SSD در مقابل HDD
ورود درایو های ذخیره سازی SSD انقلابی در سرعت انتقال داده ها ایجاد کرد. هارد دیسک های SSD یا درایو حالت جامد برخلاف HDD ها، هیچ قطعه مکانیکی ندارند. این گونه از درایو ها تقریبا مشابه فلش مموری ها کار میکنند. سرعت خواندن/نوشتن داده ها در دیسک های SSD چندین برابر هارد دیسک های HDD است. همین مسئله باعث میشود سیستم هایی که از SSD استفاده میکنند بسیار سریع تر باشند. در این سیستم های کامپیوتری سرعت بارگذاری سیستم عامل (ویندوز)، سرعت بارگذاری نرم افزارها و بازی ها و انتقال داده ها بسیار بیشتر است.
درایوهای NVME : انقلابی در سرعت و عملکرد
مسیر پیشرفت تکنولوژی ، یک مسیر بی انتها است. با اینکه در این مسیر درایو های SSD معرفی شدند که سریع تر از نسل های پیشین خود بودند، اما همچنان کاربران به دلایل مختلفی نیاز به سرعت بیشتری داشتند. همین احساس نیاز بود که باعث معرفی دیسک های NVME شد. هارد دیسک های NVME پس از دیسک های SSD انقلابی بسیار باشکوه تر در دنیای ذخیره سازی اطلاعات ایجاد کرد. این فناوری تقریبا مشابه نسل قبلی خود یعنی SSD است. مهم تفاوت این دیسک های SSD و NVME در درگاهی است که نصب میشوند.
هارد دیسک های SSD از پورت های SATA استفاده میکنند. در مقابل درایو های NVME از پورت های PCIe یا همان PCI Express استفاده میکنند. همین تفاوت که شاید کوچک به نظر برسد، باعث افزایش سرعت و عملکرد خیره کننده هارد های NVME میشود. این نوع از دیسک های ذخیره سازی در مقابل SSD از پهنای باند بیشتر و زمان تأخیر کمتری برخوردار هستند. این تفاوت در سیستم های گیمینگ اهمیت زیادی دارد. زیرا باعث کاهش زمان بارگذاری بازی ها، انتقال سریع تر فایل ها و افزایش راندمان کلی سیستم میشود.
مقایسه سرعت و عملکرد انواع هارد دیسک در سیستم های گیمینگ
در سیستم های گیمینگ، کوچکترین جزئیات نیز اهمیت دارند و ممکن است تاثیر زیادی در عملکرد سیستم های کامپیوتری در بازی ها بگذارند. هارد دیسک نیز به عنوان یکی از قطعات کلیدی در سیستم های کامپیوتری، تاثیر زیادی در عملکرد بازی های کامپیوتری دارد. انتخاب هارد دیسک مناسب نه تنها باعث بهبود عملکرد بازی ها میگردد، بلکه در سرعت و بهره وری کلی کامپیوتر نیز تاثیر دارد. در ادامه به بررسی سرعت و عملکرد دیسک های HDD ، SSD و NVME پرداخته ایم.
هارد دیسک های HDD، به عنوان اولین نسل دیسک های ذخیره سازی، همچنان بیشترین کاربرد را در سیستم های کامپیوتری دارند. این تکنولوژی که از چند دهه قبل مورد استفاده قرار گرفته است، هم اکنون پیشرفت های فراوانی را از نظر ظرفیت و عملکرد داشته است. اما همچنان سرعت و عملکرد ضعیف تری نسبت به SSD و NVME دارد. هارد های HDD در ظرفیت های بالا تولید میشوند و به نسبت گونه های دیگر قیمت بسیار مناسبی دارند. همین موضوع نیز باعث محبوبیت HDD ها شده است.
دیسک های SSD را میتوان نسل دوم درایوهای ذخیره سازی دانست. هارد های SSD هیچ قطعه متحرک و مکانیکی ندارند و از تراشه های فلش برای ذخیره سازی اطلاعات استفاده میکنند. همین موضوع نیز باعث افزایش سرعت آنها میشود. به گونه ای که SSD ها حداقل 3 تا 4 برابر HDD سرعت دارند. SSD ها به جز سرعت بالاتر مزیت های دیگری نیز دارند. این دسته از دیسک درایو ها به دلیل عدم استفاده از قطعات مکانیکی، در مقابل حرکت و تکان ها حساس نیستند. همچنین مصرف انرژی پایین تری دارند.
البته نکات منفی هم در خصوص درایو های SSD وجود دارد. اولین نکته منفی این است که SSD ها قیمت بسیار بالاتری نسبت به HDD دارند و در ظرفیت های بالا تولید نمیشوند. مورد بعدی این است که دیسک های جامد در طول زمان دچار کاهش سرعت میشوند. همچنین SSD هایی که از تراشه های NAND برای ذخیره سازی استفاده میکنند، طول عمر محدودی دارند که از HDD بسیار کمتر است.
آخرین نسل از هارد درایوها، دیسک های NVME هستند. این دسته از دیسک ها از نظر سرعت و عملکرد در بالاترین درجه قرار دارند. NVME یک استاندارد نوین برای حافظه های ذخیره سازی است که از پورت PCIe برای انتقال داده ها استفاده میکند. در حقیقت میتوان دیسک های NVME را نمونه ارتقا داده شده SSD ها دانست. در ادامه عملکرد هر 3 گونه HDD ، SSD و NVME را در قالب یک جدول مقایسه کرده ایم.
نوع هارد دیسک | حداکثر سرعت خواندن (MB/s) | حداکثر سرعت نوشتن (MB/s) | حداکثر ظرفیت | پورتهای سازگار |
---|---|---|---|---|
HDD | 160 | 160 | 10 ترابایت | ساتا و IDE (منسوخ) |
SSD | 550 | 520 | 4 ترابایت | ساتا و M2 |
NVME | 3500 | 3000 | 2 ترابایت | M2 , U2 , PCIe |
دوام و عمر مفید انواع هارد دیسک
در حالی که HDDها ممکن است در برابر ضربه آسیبپذیرتر باشند، SSDها و NVMEها به دلیل نداشتن قطعات مکانیکی متحرک، دوام بیشتری دارند. این موضوع میتواند در انتخاب هارد دیسک مناسب برای سیستمهای گیمینگ مورد توجه قرار گیرد.
از چه هارد دیسکی برای سیستم گیمینگ استفاده کنم؟
اگر شما نیز تصمیم به خرید یک سیستم گیمینگ جدید یا ارتقاء سیستم فعلی خود دارید، ممکن است این سوال برایتان مطرح شود که از چه نوع هارد دیسکی برای سیستم خود استفاده کنید. شما میتوانید از اطلاعاتی که در این مقاله ارائه شده است برای تصمیم گیری استفاده کنید یا از پیشنهاد متخصصان این مجموعه استفاده کنید. پیشنهاد ما برای استفاده در سیستم های گیمینگ استفاده ترکیبی از HDD در کنار SSD یا NVME است.
برای اینکه بهترین سرعت و عملکرد را در سیستم گیمینگ خود داشته باشید و همچنین در هزینه های خود تا حد زیادی صرفه جویی کنید؛ میتوانید از یک هارد SSD یا NVME با ظرفیت 128 یا 256 گیگابایت در کنار یک دیسک HDD با ظرفیت 1 تا 2 ترابایت استفاده کنید. از هارد دیسک پر سرعت تر برای نصب ویندوز، نرم افزارها و بازی ها استفاده کنید و از HDD برای ذخیره سازی اطلاعات دیگرتان. با اینکار بهترین عملکرد را در سیستم خود خواهید داشت.
برای مطالعه بیشتر: “در هنگام ویروسی شدن لپ تاپ یا کامپیوتر چکار کنیم؟”
تاثیر هارد دیسک بر تجربه گیمینگ
اگر شما یک گیمر حرفه ای هستید و یا حتی به صورت تفننی از بازی های کامپیوتری استفاده میکنید بدون شک میخواهید سیستم شما عملکرد بی نقصی داشته باشد. یکی از قطعات سخت افزاری که میتواند بر تجربه شما از بازی های کامپیوتری تاثیر گذار باشد، هارد دیسک است. البته این موضوع برای بازی های قدیمی صدق نمیکند. زیرا بازی های کامپیوتری قدیمی حجم زیادی نداشتند و نیازی به پاسخگویی سریع قطعات سخت افزاری برای اجرای بی نقص آنها وجود نداشت. اما بازی های مدرن و بروز دارای حجم بسیار زیادی هستند و در زمان اجرای آنها تمام قطعات سخت افزاری از جمله هارد دیسک به شدت درگیر میشود.
آیا هارد دیسک بر زمان بارگذاری و لگ بازی ها تاثیر گذار است؟
قطعا عملکرد هارد دیسک در زمان بارگذاری و لگ داشتن بازی ها تاثیر گذار است. برای اینکه بهتر این موضوع را درک کنید توضیح مختصری در خصوص زمان بارگذاری و لگ در بازی ها به شما میدهیم. زمانی که یک نرم افزار یا بازی را در کامپیوتر اجرا میکنید، در ابتدا باید تمام فایل های مورد نیاز آن از هارد دیسک فراخوانی و لود شود. هر چقدر حجم این فایل ها بیشتر باشد و یا سرعت هارد دیسک کمتر باشد، زمان بارگذاری بیشتر میشود. همچنین پس از اینکه بازی با موفقیت اجرا شد، در هنگام اجرا دائما نیاز به فراخوانی فایل های دیگری برای ادامه وجود خواهد داشت. در این هنگام اگر سرعت هارد دیسک شما به اندازه کافی نباشد ممکن است دچار لگ شوید.
آیا ارتقا هارد دیسک از HDD به SSD یا NVME ارزش هزینه اضافه را دارد؟
به طور کلی جایگزینی هارد دیسک HDD با یک دیسک SSD یا NVME باعث بهبود عملکرد سیستم کامپیوتری شما میشود. اما برای اینکه ببینید آیا اینکار ارزش هزینه ای که صرف میکنید را دارد یا خیر باید چند مورد را مد نظر بگیرید. اولین موردی که باید در نظر بگیرید این است که اگر دیگر قطعات سیستم کامپیوتری شما بروز نیستند و یا از باری های کامپیوتری قبل از سال 2021 استفاده میکنید، ارتقاء هارد دیسک تاثیری چشمگیری برای شما نخواهد داشت. همچنین اگر حجم زیادی از اطلاعات را در هارد دیسک خود دارید، تعویض آن با SSD یا NVME هزینه بسیار زیادی برای شما خواهد داشت.
در کل همانطور که پیش تر نیز بیان کردیم، بهترین روش برای ارتقاء هارد دیسک و بهبود عملکرد سیستم شما، استفاده از یک SSD یا NVME در کنار هارد دیسک HDD برای ذخیره سازی فایل های اجرایی بازی ها و نرم افزار ها و همچنین ویندوز است.
راهنمایی و مشاوره در خصوص انتخاب یا ارتفاء هارد دیسک سیستم گیمینگ
اگر پس از مطالعه این مقاله، همچنان ابهام یا پرسشی دارید و یا نیاز به مشاوره برای انتخاب قطعات سیستم گیمینگ از جمله هارد دیسک دارید، میتوانید در هر ساعت از شبانه روز با کارشناسان مرکز رایانه کمک پاسخگو تماس حاصل نمایید. شماره تماس مستقیم این مجموعه 09390897909 است. در حال حاضر هزینه خدمات پاسخگو رایانه رایگان است.
جمع بندی:
انتخاب هارد دیسک مناسب برای سیستم گیمینگ شما میتواند تاثیر قابل توجهی بر تجربه کلی شما داشته باشد. در این جمعبندی، به مرور نکات کلیدی میپردازیم:
- تعادل بین سرعت و ظرفیت: انتخاب هارد دیسکی که هم سرعت مناسبی داشته باشد و هم ظرفیت کافی برای نیازهای شما، مهم است.
- سرمایهگذاری برای آینده: ارتقا به یک هارد دیسک با سرعت بالاتر میتواند به اطمینان از آمادگی سیستم شما برای بازیهای آینده کمک کند.
- هزینههای بلندمدت: در نظر گرفتن دوام و عمر مفید هارد دیسکها میتواند در کاهش هزینههای بلندمدت موثر باشد.
با در نظر گرفتن این نکات، میتوانید تصمیمی آگاهانه برای انتخاب هارد دیسکی که به بهترین شکل نیازهای گیمینگ شما را برآورده میکند، اتخاذ کنید. این انتخاب نه تنها بر تجربه بازی شما تاثیر میگذارد، بلکه میتواند به بهینهسازی کلی سیستم شما نیز کمک کند.